Ekonomi

Kriz ilaç sektöründe de büyüyor

İlminur ATÇI – Herkes Duysun / BURSA (İGFA) – Sektörde son zammın geçen yıl Aralık ayında yapıldığını belirten Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, “O dönemde yapılan zam ile ilaçlarda euro kuru 10.75 TL’ye çıktı. Temmuz 2023’te ilaçta euro kuru yüzde 30,5 artarak 14,04 TL oldu. Şu anki Euro kuruna baktığımızda tıptaki Euro kurunun iki katından fazla görünüyor.”

Zam öncesi maddede kalmama oranının yüzde 25’e çıktığını belirten Şahin, “Zamdan sonra devamsızlık oranları ancak yüzde 15 seviyelerine kadar gerileyebildi. yüzde 5 seviyesinde yani bunun üzerindeki devamsızlıklar vatandaş tarafından daha çok fark ediliyor Devamsızlık Artış oranlarına baktığımızda ilaç firmalarının bu artışı yeterli bulmadıklarını ve hala çok fazla ilaç getirmediklerini görüyoruz. Vatandaşlarımız maalesef birçok ilaca hala ulaşamıyor özellikle yurtdışında ruhsatlı bir çok yeni nesil ilaç için yabancı ilaç firmaları ülkemizden ruhsat başvurusu bile yapmıyor ve bu durum devamsızlık oranlarına da yansımıyor.Daha da can sıkıcı bir konu ise ilaç firmalarının halka yapmayı taahhüt ettikleri indirimleri artık kademeli olarak kaldırdığını. İlaç firmaları bu indirimleri yapmaktan vazgeçince maalesef vatandaşımızın ilaç alırken ödemek zorunda kalacağı bir kalem daha ortaya çıkıyor ve daha fazla ödeme geliyor. vatandaşın cebinden Yetkililer tarafından bu sorunun bir an önce çözülmesini bekliyoruz” dedi.

“ECZACILIK HİZMETİ VERMEK BİZİM İÇİN ÇOK ZOR OLACAK”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı açıklamaya göre ilaç fiyatlarına yılda iki kez zam geleceğini belirten Şahin, “Bir sonraki zammın Aralık ayında olacağı yönünde bir beklenti var. Ancak bu artışa rağmen bu yoksulluk oranlarının yaşandığı bir ortamda gerçek eczane hizmeti vermemiz çok zor olacak gibi görünüyor. Dal, uyuşturucu bırakma oranlarının her ay artacağını düşünüyor. Eczaneler açısından sıkıntılı bir durum daha var; İlaç arttıkça ilaç fiyat kararnamesindeki ölçekler güncellenmediği için eczacının karı düşüyor. Kademeli olarak düşen karlar ve hızla artan maliyetler nedeniyle eczanelerimizin çoğu ekonomik sıkıntı yaşamaya başladı. Artan ilaç fiyatları nedeniyle eczacıların depolara ödeyeceği miktarlar artmakta ve bu da ekstra bir sermaye gereksinimi yaratmaktadır. Birçok meslektaşım bu sermaye ihtiyacını bankalardan kredi çekerek karşılamaya çalışıyor ancak son zamanlarda kredi konusunda ciddi sıkıntılar yaşanıyor ve çoğu meslektaşım kredi bulamıyor. Eczanelerimizdeki ekonomik kriz büyüyor. Yakın zamanda olumlu gelişmeler olmazsa ne yazık ki birçok eczanemiz kapanacak gibi görünüyor.” söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu