Haber

Odunpazarı Belediye Başkanı Kurt’tan ‘Çedes’ Tepkisi: “Yasaya, Pedagojik İlkelere, Çocuk Haklarına Dair Sözleşmeye Açıkça Aykırı”

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, ‘manevi danışman’ adı altında okullara imam ve vaiz atanmasını öngören ÇEDES Projesi’ne tepki gösterdi. Başkan Kurt, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Eskişehir Müftülüğü arasında ‘Eğitimde İşbirliği Protokolü’ adı altında imzalanan protokolün ardından okullarda imam, vaiz ve benzeri din görevlilerinin manevi danışmanlık hizmeti verecek şekilde atanması; Kanuna, pedagojik ilkelere ve Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’ye açıkça aykırıdır. Bu protokol, Anayasa’ya, 2005 sayılı kanunlara aykırı olduğu için derhal ve tamamen iptal edilmelidir. 1739, 7354, 222 ve 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname.

Milli Eğitim Bakanlığı Gençlik ve Spor 3 Kasım’da imzalanan protokolle hayata geçirilen “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” (ÇEDES) başlıklı proje kapsamında Eskişehir’de “Eğitimde İşbirliği Protokolü” imzalandı. 2021 Diyanet İşleri Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında. Protokole tepki gösteren Başkan Kurt, protokolün askıya alınması ve iptali için Eskişehir İdare Mahkemesi’ne başvurduklarını açıkladı. Önder Kurt, bugün yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

“Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Eskişehir Müftülüğü arasında ‘Eğitimde İşbirliği Protokolü’ adı altında imzalanan protokolden sonra okullarda imam, vaiz ve benzeri din görevlilerinin ruhani danışma amacıyla görevlendirilmeleri açıkça hukuka aykırıdır. Ya 1739, 7354, 222 Sayılı Kanunlar ve 652 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile çeliştiği için derhal ve tamamen iptal edilmelidir. ilçemizde yaşayan çocuk ve gençlerin bilimsel ve laik eğitim alma haklarını arayın.Bu protokolün yürütmesinin durdurulması ve iptali için Eskişehir İdare Mahkemesi’nde dava açtık.

Rehber öğretmenlerin okullardaki manevi danışmanlık hizmetini hangi esaslara göre yürütecekleri kanuni kararlarda belirlenirken, bu görevin üçüncü kişilere verilmesine yönelik hukuki bir destek bulunmamaktadır. Eğitimci olmayan bu kişilerin, çocukların ruhsal durumlarında ve kişilik yapılarında gerilemelere, aldıkları eğitim ve rehberlikle bağdaşmayan sonuçlara yol açacaklarına şüphe yoktur. Devletin eğitim ve öğretim yetkisinin kötüye kullanılmasına ve/veya olumsuz sonuçlara yol açacak şekilde yetki devri çocuk hakları sözleşmesine aykırıdır. Özellikle anaokulu çocuklarının din görevlileri tarafından ‘milli, manevi, ahlaki’ istikametinde nasıl bir eğitim alacağı belli değil. Üstelik imzalanan bu protokol kamuoyu ile paylaşılmadığı gibi içeriğine dair de bir bilgi bulunmuyor. İlgili ‘proje’de yer alan eğitim ve öğretim çağındaki çocuklarımızın gelişim özelliklerine uygun olmayan etkinliklerin onlara fiziksel veya zihinsel herhangi bir katkı sağlayamayacağı da bilimsel bir gerçektir. Ayrıca okullarımızda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ve öğretmenleri, Ruhani Danışmanlık ve Rehberlik Servisi ve öğretmenleri bulunurken, ayrıca çocuk eğitimi konusunda uzman atanmayı bekleyen çok sayıda öğretmen bulunurken, ek bir düzenlemenin yapılması da anlamlıdır. Bu yönde yapılan ve din görevlilerinin yetkilendirmesi.

Milli eğitimin bilimsel, laik, demokratik ve çağdaş unsurlardan uzaklaştırılması kabul edilemez. İmzalanan bu protokol Eskişehir’deki her kademedeki eğitim kurumlarını kapsayan bir karar olduğu için Odunpazarı Belediyesi’nin her kademedeki eğitim kurumlarındaki çalışma barışını olumsuz etkileyecektir. Anaokullarında, ilkokullarda, ortaokullarda ve liselerde cami imamlarının atanmasını okullarda anlamak mümkün değildir.

Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Eskişehir Müftülüğü arasında ‘Eğitimde İşbirliği Protokolü’ adı altında imzalanan bu protokol;

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 2, 10, 49 ve 58. maddeleri,

1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 2, 10 ve 12. maddeleri,

7354 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanununun 3. ve 4. Unsurları,

222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nun 14. maddesine aykırıdır.

Ayrıca imzalanan bu protokol, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 652 sayılı Milli Eğitim Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin ikinci fıkrasında açıklanan misyonlarıyla da bağdaşmamaktadır.

Odunpazarı Belediyesi olarak ilçemizde yaşayan çocuk ve gençlerin bilimsel ve laik eğitim alma haklarını aramak gibi değerli bir misyonumuz olduğuna inanıyoruz. Bu sebeple Odunpazarı Belediyesi olarak; Çocuklarımızın yüksek yararına aykırı olan ve bölgemizdeki tüm çocukları, dolayısıyla insanımızı ve geleceğimizi, milli değerlerimizi ilgilendiren bu protokolün derhal yürütmesinin durdurulması ve iptali için Eskişehir İdare Mahkemesi’ne dava açtık. milli eğitim sistemimizi bilimsel, laik, demokratik ve çağdaş unsurlardan uzak tutmayı hedefleyen eğitim sistemidir. “

Kaynak: ANKA / Yerel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu